Livsstilen. Om kött & mejeriprodukter.

Att vara ekologisk hudvårdsterapeut är inget man bara är ibland, det är man hela tiden, mer eller mindre. Det handlar om en livsstil där samspelet i och mellan naturen och människan sätter ramarna för det man tänker och väljer, och då pratar jag inte bara om det vi smörjer på huden.
När man har ett samspel med det nyttiga och vackra i växtriket berikar det inte bara oss människor och vårat välmående, utan även djur och växter. Just detta samspel sätter ramarna för det vi gör.
Det är inget intresse, det är ett sätt att leva sitt liv och det är verkligen inget konstigt med det. Det är den så ofta rådande hänsynslösheten präglat av egocentrism och ekonomiska intressen som är det verkligt konstiga bland människorna på denna jord.
Min intuition och magkänsla talar klarspråk med mitt hjärta på tydligare sätt nu än förr. När man får tillfälle att verkligen djupdyka i hur allt hänger ihop och påverkar vartannat så som jag har gjort under mitt läroår  kommer också viljan att göra mer, påverka mer… att vara det man står för så mycket man kan. Det är ju du, jag och alla andra på jorden som sätter kvalitén på inte bara vårt egna utan även våra nästkommandes liv.

Att vilja förstå och höja blicken bort från sin egna comfort-zone är något alla måste göra. Man kan inte göra allt på en gång men alla kan göra något! Mitt nästa steg har blivit att också låta min kost ha sitt ursprung enbart från växtriket. Varför? Det enkla svaret är att min utbildning visar att huden, människan och jorden mår bättre av en plantbaserad kost, punkt. För så är det verkligen! Dessutom är en plantbaserad kost mycket godare, i mitt tycke.

Kött och mejeriprodukter skapar försurning, alltså obalans i syrabas-balansen i kroppen vilket tär hårt på våra basala kroppsfunktioner och har negativ effekt på vårt välbefinnande på alla plan. Klarspråk: tänk dig en försurad sjö där allt syre har försvunnit, där försvinner också djuren i och runt sjön och likaså floran. Allt levande i sjön försvinner. I våra kroppar är det samma sak! celldelningen störs och inflammationer skapas. Muskel & ledvärk, sämre återhämtningsförmåga, iritation, trötthet och seghet både i kropp och sinne är typiska symtom på försurning. Om inte annat kan det visa sig på huden som kan vara rödmosig men ändå grådaskig, beröringskänslig och rynkig.En försurning har vi alla mer eller mindre hela tiden pga vår moderna livsstil men varför spä på den ännu mer? Finns mycket att säga om detta och jag är förvånad över att pH balansen inte är mer på tapeten än vad den är idag.

Kött av idag är processad och går hand i hand med utvecklingen av autoimmuna/inflammatoriska sjukdomar. Exempelvis så är en skinka eller en kycklingfilé  så gott som aldrig ”rent” kött. Djuren matas med hormoner och antibiotika vilket vi sedan får i oss. Druvsocker, konserveringmedel och diverse E-ämnen tillsätts, ämnen som skapar oreda i våra redan utsatta kroppar om man tänker på hur mycket annan skit vi får i oss via luft, produkter och annan mat & dryck varje dag. Våra reningsorgan är hårt utsatta och detta syns på huden.

Ju mer animalier som intas desto större östrogen-rubbning. Detta gäller i allra högsta grad även män för vilken man vill ha manboobs och rödmosig hy? Organiska proteiner och vitaminer ger bättre ork och klarare hud. Proteinhetsen är alltså inte särskilt attraktiv. Och alla som tror att man måste äta kött för att orka resa sig ur sängen har fel! Växtriket har alla de aminosyror som behövs för produktion av proteiner. Det alla som forskar kring proteiner är överens om är att vi klarar oss på en mycket liten mängd protein varje dag därför att våra kroppar är experter på att återanvända proteiner i kroppen. Våra förfäder åt absolut inte kött varje dag men dom levde ett betydligt mer fysiskt ansträngade liv än vad vi gör.

Jag har aldrig haft några problem med att utesluta kött ur min kost men att ta bort mejeriprodukter så som ost, kvarg och yoghurt är en utmaning. Men i vår utbildning har detta varit centralt i stort sett alla hudproblem- uteslut mejeriprodukter! Mjölk är till för kalvar, inte människor. Redan där finns en stark anledning att tänka om.

 

Och det här med att vi måste äta mejerier för att få i oss tillräckligt med kalcium…nej. Det är känt sedan länge att i Sverige och Finland, där man dricker mer mjölk än i alla andra länder i världen, finns en högre frekvens av benskörhet än i alla andra länder. Djur med kraftig benstomme så som kor och hästar dricker inte mjölk, de äter gräs. Mjölk innehåller visserligen mycket kalcium men är en dålig kalciumkälla för oss människor eftersom vi vid ca 7 års ålder inte längre har det enzym (laktas) som kan utvinna kalcium ur kalciumfosfat i mjölken. Det är inte heller brist på kalcium som är orsaken till benskörhet, utan låga nivåer av bla. Vitamin K2, vitamin D3, magnesium och en del andra mineraler. Det är smartare att hämta sitt kalcium från mer lättupptagliga födoämnen som dessutom verkar positivt på syrabasbalansen så som gröna bladgrönsaker, nässla, bönor, nötter, sesamfrön, solrosfrön med flera.
All mjölk innehåller tillväxthormoner, avsedda för kalvars snabba tillväxt, inte för människor. Många gånger är korna redan gravida igen under mjölkningsperioden vilket innebär att halterna tillväxthormon då är extra höga. Tillväxthormoner tros ha samband med bröst- och prostatacancer.
Man har också märkt en problematik med att fler och fler väljer att äta väldigt mycket nötter och frön i sin kost, vilka innehåller väldigt bra vegetabilska fetter som är bra för oss, men det förutsatt att man slutar inta stora mängder av de animaliska mättade fetterna så som ex. yoghurt & ost, för denna kombo har var visat sig skapa problematik i våra kärl och cellmembran och ligger tillsammans med socker till grund för metaboliska syndrom, för att inte tala om hudproblem.
Att äta tex. kvarg eller yoghurt är ju för de flesta att vara ”hälsosam”, jag har själv fått mig en rejäl tankeställare när detta gick upp för mig. Alla hudproblem är en spegling av vårat inre. Pormaskar, acne, plitor, utslag, eksem, torr hud- alla dessa symtom kan bli bättre genom att utesluta mejeriprodukter. Det hjälper inte att bara dra ner på mejeriprodukter utan man måste utesluta det helt och hållet. Det finns tusentals exempel på hur detta har läkt hudproblem och andra obalanser i kroppen.

Nu har jag enbart skrivit ur högst egocentrisk synvinkel, vår egen hälsas skull. Men det som verkligen spelar den tyngsta rollen i anledningen till att välja bort animalier är av hänsyn till vår miljö. Har man sett cowspiracy så vet man att det inte finns något idé att mottargumentera längre.

Kött och mjölk-industrin är den tveklöst största miljöboven. Och det är självfallet inte kossornas fel utan industrins vinstintresse och våran ständigt ökade population och konsumtion. Och tyvärr spelar det ingen roll om ditt kött eller mjölk är ekologiskt när det kommer till miljöpåverkan.

Några fakta från cowspiracy:

45 procent av all landmassa på jorden används till att föda upp boskap och en tredjedel av allt land på jorden är förstört, för att vi har skövlat marken och fött upp boskap där.

Uppfödning av djur står för 91 procent av all skövling av regnskog i Amazonas.

Kött och mjölkindustrin står för 51 procent av utsläppen av växthusgaser. Alla bilar, lastbilar, flygplan, båtar och andra transportmedel står för 13 procent.

Det krävs 3 000 liter vatten för att producera en hamburgare. Det är lika mycket vatten som krävs för att duscha varje dag i två månader.

1 000 kvadratkilometer kan ge 2 797 kilo vegetarisk mat. Eller 28 kilo kött. Det krävs 18 gånger större markyta för att producera mat för en köttätare, än för en vegetarian.

Och en gång för alla, påståendet om att ”vi har ätit och druckit animaliska produkter i alla tider…” Nej. Inte på det här sättet vi gör idag. Det var knappast en möjlighet att konsumera alla dessa produkter innan maskinerna kom och vi kunde börja skövla jordens yta till förmån för boskapsuppfödning. Jag begär inte att alla på stört ska följa mitt och många andra exempel, det tar tid att reflektera, förstå och gå till handling.

Det är stora grejer det här och för vissa krävs en större revidering av sitt sätt att tänka än för andra. Jag har själv ätit både kött och mejeriprodukter. Förändring sker inte över en natt, men i ärlighetens namn så går det för långsamt. Att välja bort kött och mejeriprodukter från sin kost borde inte vara något man ens ska behöva argumentera för varför man gör! ändå hamnar man där i stort sett varje dag. Hur vore det om en köttätare skulle behöva förklara sig inför varje måltid med bakgrund mot det vi vet om planeten jordens tillstånd och framtidsutsikter idag, ja vi får väl se hur det går…

Leave a Reply

Your email address will not be published.